Vinnare 2005

Mäter under operation
Johannes Kocher, utvecklingsingenjör hos Millicore, demonstrerar Myoflow.
Myoflow från medicinteknikföretaget Millicore vann, inte helt oväntat, stora embeddedpriset. Det hela handlar i första hand om att bedöma kranskärlsoperationer, men möjligheterna är större än så.
– Hittills har allt berott på läkarens erfarenhet säger Johannes Ko
cher, utvecklingsingenjör hos Millicore. Det har inte funnits några data att falla tillbaka på, utan allt blir en bedömning utifrån vad läkaren har sett tidigare. I det läget är det till exempel mycket svårt att avgöra om ingreppet är framgångsrikt och om det är tillräckligt. Det kan ju finnas ytterligare förträngningar på andra ställen. Det här gäller inte minst vid de allt vanligare ballongoperationerna.
Med Myoflow får läkaren tillgång till objektiva data. Flöde och tryck i det opererade kärlet kan mätas under operationen och det är lätt att se omedelbart om operationen är lyckad.

Studentpris till helgarbete
Johan Strömbom vann Embedded Student Award, men projektet kommer inte från Chalmers, där han nu studerar fjärde året. I stället handlar det om ett rent hemarbete där kvällar och helger gått åt till elektronikutveckling.
– I början av som
maren fick jagse en helsides annons i Elektronik i Norden om Embeddedpriset. Då bestämde jag mig för att göra ett projekt och vara med i tävlingen. Sedan gällde det att hitta ett tillräckligt bra ämne. Det löste sig under diskussioner i familjen.
– Min mamma är speciallärare i gymnasiet och många av hennes elever har dyslexi. Vi pratade om vad som kunde vara intressant och kom överens om vilka hjälpmedel som skulle vara mest användbara.

TEXT TILL TAL
En penna som kunde omvandla text till syntetiskt tal och skriva talade meningar verkade vara det optimala. Att gå från skriven text till tal var den första utmaningen. Men här var en del av arbetet redan gjort.
– Jag läste förra året en kurs i adaptiva algoritmer och intelligenta system. Då hade vi bland annat exempel med textigenkänning. Jag skrev ett program för textigenkänning och den koden kunde jag återanvända i det här projektet.
– I pennan sitter en ARMprocessor som sköter inläsningen oh tolkningen av bilden. Själva inläsningen görs med en enkel linjär sensor som jag köpte på Elfa. Sedan använder jag en enkel lins som jag hade liggande. Den är inte världens bästa, men fungerar tillräckligt bra.
Den tolkade texten förs över till en dator som sköter talsyntesen. Tanken var först att lägga också talsyntesen i pennan och Johan Strömbom skaffade också en krets för talsyntes. Men han valde att använda tillgänglig programvara i det här skedet.

– Idag kör jag ett vanligt RS232-gränssnitt för att skicka den tolkade texten till datorn, men det rimliga är förstås att köra trådlöst. Mängden information är ganska liten, så kraven är inte så stora. Man kan också mycket väl köra via en mobiltelefon till talsyntesprogrammet.
– För talsyntesen använder jag Microsoft Speech Server. Det fungerar bra åt bägge håll.

TAL TILL TEXT
Men det som verkligen får Johans penna att imponera är att den också kan skriva det som talas.
– Först hade jag gjort en mekanisk penna med servo, men det fungerade inte riktigt så bra som jag ville. Men när det stod klart att jag kommit med i uttagningen och skulle vara med på mässan ville jag ha en riktigt bra utskriftsfunktion också. Så jag köpte en billig bläckstråleskrivare på ElGiganten och plockade ut skrivhuvudet. Återigen låter det enkelt, men i verkligheten är det mycket svårt. ”Reverse engineering” är inte lätt och ett skrivhuvud har massor av egenheter.
– Utskriftshuvudena är kopplade i matris och de kräver snabba

Varnar för allt
Mikromekanik-priset, Embedded Micro Award, delades i år ut för första gången. Peter Stenlund från Warnit fick både pris och massor av intressanta affärsmöjligheter.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Intresset har varit fantastiskt och det hela ser redan ut som en jätteframgång. WarnitBox är en generell sensor, som kan användas till det mesta. Apparaten kan mäta parametrar som temperatur, vibration, förflyttning, ljud etc och skickar normalt sett larm eller data via GPRS. Men det speciella är att programvaran så lätt kan konfigureras för att lära sig ett normaltillstånd och varna vid avvikelser.
– På mässan visade vi en tilllämpning för att mäta egenskaperna hos längdåkningsskidor. Den använder bara en liten del av WarnitBoxens möjligheter, men det blir ändå lönsamt. Vi fokuserar i början på ganska uppenbara och enkla användningar, men möjligheterna är mycket större än så.


Nyheter


Tävlingen genomförs digitalt 2022

Tävlingen kommer i år 2022 att genomföras digitalt och denna gång blir det enbart student-kategorin som tävlar. Vi återkommer med

Swedish Embedded Award senareläggs

Då de tävlande i Swedish Embedded Award som kvalificerar sig till finalen får en plats i utställningen i samband med

Här är vinnarna av Swedish Embedded Award 2019

Swedish Embedded Award delades i år ut för sjuttonde gången. Årets tre priskategorier är: Enterprise för bästa bidrag från svenska

Swedish Embedded Award 2019 – för sjuttonde året

  WalkBeat CubicMeter Brinja Core och Brinja Sensor Node Autonomous Dynamic Window AutoBike Anybus CompactCom Facebook Twitter LinkedIn Gmail