Vinnare 2010

Pris för säkerhet och nöje :

Stoppa handeln med förfalskade mediciner, mildra konsekvenserna vid fallolyckor och skapa ”häftigare” gitarrljud. Vinnarna av Swedish Embedded Awards tre kategorier löser helt olika problem, men alla tre lösningarna är nytänkande, effektiva och möjliga att massproducera till ett konkurrenskraftigt pris.

Swedish Embedded Award delades på tisdagskvällen ut för åttonde gången till årets bästa konstruktioner inom embeddedelektronik. Prisutdelningen skedde under den industrimiddag som hålls efter första dagen av konferensen Embedded Conference Scandinavia. Priset består av tre kategorier: Enterprise, Micro/Nano och Student.

* TamperSeal AB i Halmstad vann Enterprise-kategorin. Företaget har konstruerat ett system som kan verifiera att en produkt inte förändrats under transporten från tillverkare till användare. Det här är ett gigantiskt problem, framför allt inom läkemedelsindustrin, där falska läkemedel blir allt vanligare. En kombination av en gastät förpackning, en detektor och ett trådlöst larmsystem gör att minsta försök till åverkan registreras.
– I delar av världen är hälften av de läkemedel som säljs förfalskade, säger Sten Wandel, vd för TamperSeal. Det gäller också läkemedel som säljs via Internet.

Sten Wandel, Mats Johnsson och Emil Nilsson från TamperSeal tog emot Enterprise-priset.

* Micro/Nano-kategorin vanns av CareTech AB i Kalix, med konstruktionen SensorBand II. Företaget arbetar med trygghetslarm för äldre och efter flera års forskning i samarbete med Luleå Tekniska Universitet har man nu kunnat kombinera trygghetslarmet med en fallsensor. Trygghetslarmet larmar automatiskt efter ett fall och patienten kan komma under vård omedelbart.
Utmaningarna har varit många. Elektroniken måste på ett säkert sätt kunna detektera fall, utan att ge upphov till falsklarm. Samtidigt måste den vara ytterst strömsnål och ta extremt liten plats. Batterilivslängden måste vara mer än ett år.

Anders Lundbäck, Jerry Lindblom. Peter Wallström och Peter Nilsson från CareTech AB. tog emot Micro/Nano-priset.

* Studentkategorin vanns av Tomasz Henisz, Dominik Stożek och Tomasz Kaczmarczyk, från Tekniska Högskolan i Jönköping. De har utvecklat en FPGA-baserad effektprocessor för elgitarrer. Den ger helt nya möjligheter att skapa effekter, utan risk för fördröjning.
Effektprocessorn DGN-1 kan ses som ett helt nytt sätt att skapa effekter. Studenterna har skapat ett konventionellt grafiskt gränssnitt, som gör att alla känner igen sig och kan använda systemet. Men den underliggande elektroniken ger helt nya möjligheter och man har skapat en öppen miljö som gör det lätt att skapa och byta effekter.

Dominik Stożek och Tomasz Kaczmarczyk, från Tekniska Högskolan i Jönköping tog emot studentpriset och ett stipendium på 50 000 kronor.

Swedish Embedded Award delas ut av Branschorganisationen Svensk Elektronik – sektionen för Embedded Technology, KK-stiftelsen med konsortierna teknIQ – expertkompetens intelligenta produkter samt minST – expertkompetens mikro/nano systemteknik, i samarbete med tidningen Elektronik i Norden och Tekniska Mässan.


Nyheter


Tävlingen genomförs digitalt 2022

Tävlingen kommer i år 2022 att genomföras digitalt och denna gång blir det enbart student-kategorin som tävlar. Vi återkommer med

Swedish Embedded Award senareläggs

Då de tävlande i Swedish Embedded Award som kvalificerar sig till finalen får en plats i utställningen i samband med

Här är vinnarna av Swedish Embedded Award 2019

Swedish Embedded Award delades i år ut för sjuttonde gången. Årets tre priskategorier är: Enterprise för bästa bidrag från svenska

Swedish Embedded Award 2019 – för sjuttonde året

  WalkBeat CubicMeter Brinja Core och Brinja Sensor Node Autonomous Dynamic Window AutoBike Anybus CompactCom Facebook Twitter LinkedIn Gmail